Helikon

Nieuws archief (20)


Aug 10, 2020

Tip van de week – ‘Extra Large’, Wandkleden van Picasso en Le Corbusier tot Louise Bourgeois in de Kunsthal Rotterdam

Nog niet eerder werden in Nederland imposante wandkleden getoond van kunstenaars als Picasso, Miró, Vaserely en vele anderen. Deze tentoonstelling beslaat een periode van honderd jaar, van de Eerste Wereldoorlog tot nu. De reusachtige wandtapijten laten aspecten van het oeuvre van de kunstenaars zien die vaak nog onbekend zijn. Ook geven deze een goed beeld van de weeftechnieken die werden gebruikt. Het grootste deel van de wandtapijten is vervaardigd in het Manufacture des Gobelins, een historisch instituut in Parijs.De expositie is te zien tot 3 januari 2021, meer informatie op de website van de Kunsthal.


Aug 5, 2020

Tip van de week – Mondo Mendini in Groningen

Mondo Mendini, de wereld van Alexandro Mendini in het Groninger Museum.
Vijfentwintig jaar na de opening van het door Mendini ontworpen Groninger museumgebouw, heeft Medini nu zijn eigen tentoonstelling kunnen inrichten.
Te zien tot en met 30 augustus.
Meer informatie hier


Jul 28, 2020

Tip van de week – Jan Mankes in Museum MORE

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de schilder Jan Mankes overleed. Museum MORE in Gorssel wijdt tot en met 25 oktober een tentoonstelling aan deze bijzondere kunstenaar.
Het werk van Jan Mankes kenmerkt zich door eenvoud en verstilde afbeeldingen, die diepe indruk maken.
In Museum MORE zijn 35 schilderijen te zien, uit de eigen collectie en werk van andere musea dat in bruikleen is gegeven.
Meer informatie:
Jan Mankes in Museum MORE

Website van de Stichting Honderd Jaar Jan Mankes.


Jul 21, 2020

Tip van de week – Germaine Richier in museum Beelden aan Zee


Tot 6 september kunt u tijdens de tentoonstelling Mensbeeld - Mensbeest kennismaken met deze Franse beeldhouwer en haar bijzondere beeldhouwwerken.

Richier (1902-1959) behoort tot de belangrijkste Franse beeldhouwers na de Tweede Wereldoorlog.
In 1939 exposeerde zij met Pierre Bonnard, Georges Braque, Marc Chagall, Robert Delaunay, André Derain, Jacques Lipchitz en anderen in het Franse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in New York.
In haar werk komt de periode van vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog indringend tot uiting.
De beelden zijn nog altijd baanbrekend en bezitten een universele kracht.

Meer info op de website van museum Beelden aan Zee


Jun 22, 2020

Nieuwsbrief juni 2020!

Lees hier de nieuwsbrief van Helikon met informatie over nieuwe en opnieuw ingeplande activiteiten.

Wilt u de nieuwsbrieven per e-mail ontvangen? Stuurt u dan een mailtje naar: info@helikonutrecht.nl


Jun 9, 2020

Helikon docent Ina Bertsch over Sheela-na-gigs

In deze Helikon Mini vertelt Ina Bertsch over Luxuria in de Romaanse beeldhouwkunst en Sheela-na-gigs.
Bekijk op YouTubeIn YouTube bekijken? Start de video en klik op YouTube.
Voor direct groot beeld klik op vierkantje rechtsonder.

Abonneer je op het Helikon kanaal en zet het alarm om een melding te krijgen wanneer er een nieuwe Mini geüpload is.


Jun 9, 2020

Helikon docent Lisette Le Blanc over Felix Nussbaum

In deze Helikon Mini vertelt Lisette Le Blanc het leven en werk van Felix Nussbaum.
Haar lezing die gepland stond is uitgesteld tot een nader te bepalen datum.
Bekijk op YouTubeJun 9, 2020

Helikon docent Jaap Versteegh.

In deze Helikon Mini vertelt Jaap Versteegh over vrouwelijke kunstenaars.
Bekijk op YouTubeMay 31, 2020

WE MOGEN WEER…OP NAAR HET MUSEUM!

Omdat we allemaal bijzonder blij zijn dat de musea hun deuren weer openen, introduceren we graag drie tentoonstellingen in musea in Utrecht en omgeving. Belangrijk om te weten: vooraf moet u digitaal een ticket kopen (soms met tijdslot).

De tentoonstelling Allemaal Wonderen! In Museum Catharijne Convent in Utrecht is te bekijken tot 23 augustus. Ervaar de verrassende tentoonstelling waarin het wonder, dat sinds het begin van de mensheid een rol speelt in het leven van alledag, centraal staat. Ook kunstenaars laten zich er al eeuwenlang door inspireren.
Boek Tickets


May 31, 2020

De tranen van Eros

Het Centraal Museum in Utrecht toont in de De tranen van Eros het werk van de Utrechtse surrealistische kunstenaar Moesman. Er zijn ook werken te zien van onder meer Salvador Dali, Max Ernst, René Magritte, Claude Cahun en Leonora Carrington. Hoe vrouw(on)vriendelijk is deze tentoonstelling? Ga alles zien en oordeel zelf! Verlengd tot 16 augustus.
Boek Tickets


May 31, 2020

Ook het Kröller Müller Museum in Otterlo is weer open!

Ook het Kröller Müller Museum in Otterlo is weer open! En in de maanden juli en augustus ook op de maandagen. Er zijn diverse tentoonstellingen te zien. Bekijk de monumentale installatie Inopportune: Stage two. Of ga naar Parels uit het Verre Oosten, een selectie van hoogtepunten uit de Chinese kunst. En natuurlijk kunt u in de tuin een bezoek brengen het geheel gerestaureerde kunstwerk Jardin d’émail van Jean Dubuffet.
Boek Tickets


May 11, 2020

Privérondleiding Bruno Taut: de fantasie voorbij

Op 5 maart opende Museum het Schip in Amsterdam zijn nieuwe tentoonstelling. In de week erna, net voordat alle musea hun deuren moesten sluiten vanwege het coronavirus, bezocht ik in Museum Het Schip Bruno Taut – De fantasie voorbij. Taut (1880-1938) was architect en kunstenaar. Hij woonde en werkte in Duitsland, Japan en Turkije en had een speciale band met Nederland. Op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan vier door Taut ontworpen woonwijken.
De expositie verraste me in alle opzichten, het werk van Taut vind ik ook nu nog bijzonder inspirerend, vernieuwend en kleurrijk.
Yolande Turel, redacteur van Helikon-Utrecht

Kunt u niet wachten tot juni, wanneer de musea weer opengaan? Kijk dan hier hoe u met een privégids van Het Schip de tentoonstelling kunt bezoeken.


Apr 21, 2020

Vanaf 8 april is de uitzichtpost van kunstenaar Andreas Hetfeld te bezichtigen op stadseiland Veur-Lent.

Vandaag een haalbare en veilige tip voor een bezoek aan een oud, maar ook gloednieuw kunstwerk nabij de stad Nijmegen. Op het stadseiland Veur-Lent in Nijmegen werd op 8 april dit Romeinse masker geplaatst. Het geeft het aloude Noviomagus - de naam van Nijmegen in Romeinse tijden - een nieuw gezicht. Beeldend kunstenaar Andreas Hetfeld liet zich inspireren door een Romeins ruiterhelm die in 1915 de buurt van het huidige masker uit de Waal werd opgevist.
De oorspronkelijke helm, is zodra het musea weer opent, op ware grootte, slechts 24 centimeter, in Museum Valkhof te bezichtigen.
Het masker aan de Waal heeft veel bekijks, zie alle selfies en kiekjes op social media!

Zie ook:
Informatie op de website van Museum het Valkhof
Video op YouTube: Gigantisch Romeins masker vaart straks van Millingen naar Nijmegen


Apr 1, 2020

Het coronavirus, wat betekent dit voor uw bezoek aan Helikonlezingen en -excursies?


Alle activiteiten van Helikon tot en met 10 mei zijn afgelast en worden later eventueel opnieuw geprogrammeerd.
We werken aan een nieuwe planning.
Deze zal worden gepubliceerd op de website en Facebook. Indien u zich had aangemeld voor een lezing of excursie, wordt u zoveel mogelijk via email hiervan op de hoogte gebracht.

Mag ik mijn reservering(en) retourneren als ik vanwege het virus niet meer wil komen?
De algemene voorwaarden blijven geldig. Wij kunnen geen geld restitueren. Wel is het mogelijk om lezingen te ruilen voor (een) andere(n) naar keuze binnen het tijdsbestek van een kalenderjaar (tot april 2021).
Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?
Op de website van het RIVM leest u wat u kunt doen. De belangrijkste maatregelen zijn eenvoudig, en gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken:
Geef elkaar geen hand
Was uw handen regelmatig
Hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Let goed op uw weerstand


Apr 1, 2020

Excursie: 'Utrecht, de ommuurde stad' toegevoegd aan het programma.

Vanaf september dit jaar heeft Utrecht weer een singelgracht rond de gehele binnenstad. De vierbaansweg langs de Catharijnesingel heeft dan plaatsgemaakt voor de oorspronkelijke westelijke vaarweg.
Naar aanleiding van de tentoonstelling De ommuurde stad, die vanaf 20 juni in het Centraal Museum in Utrecht te zien zal zijn, hebben we een excursie gepland op vrijdag 11 september onder leiding van stadsgids Luuk Hijne.

Meer informatie en aanmelden.


Feb 20, 2020

Het Lam Gods: voor en na de restauratie

Een filmploeg van de Belgische zender Canvas heeft exclusief de restauratie ‘De aanbidding van het Lam Gods’ gevolgd en zendt hierover de documentaire Geheimen van het Lam Gods uit. In drie afleveringen wordt de restauratie van het het meesterwerk getoond met commentaar van restaurateurs en experts. De eerste aflevering van de documentaireserie start op zondag 16 februari om 20:55 uur op Canvas.
Bekijk de uitzendingen op de VRT/Canvas site (aanmelden verplicht)

Bij Helikon gaat de lezing"Het Lam Gods: voor en na de restauratie" op zondag 19 april niet door. Deze moeten we helaas uitstellen tot een nader te bepalen datum in dit najaar.
Meer over deze lezing


Feb 5, 2020

Knap briljant: kunstenaressen!

Helikon wil expliciet aandacht besteden aan vrouwelijke kunstenaars sinds onderzoek dat Mama Cash' liet uitvoeren aantoonde dat slechts 13% van de kunstwerken in musea van vrouwelijke hand is...
Bekijk het werk van deze kunstenaressen op de Facebook pagina van Helikon


Feb 3, 2020

Juwelen te over…

Er lopen op het moment twee interessante tentoonstellingen over sieraden en juwelen. Tot en met 2 februari kunt u in het Coda Museum in Apeldoorn naar de tentoonstelling Geheimen uit Gelderse bodem: 10.000 jaar archeologische sieraden. Daarnaast is in de Hermitage in Amsterdam de expositie Juwelen! Schitteren aan het Russische hof te zien met een fabelachtige juwelencollectie, gedragen door leden van het Russische hof in Sint Petersburg, met de daarbij behorende japonnen en schilderijen. Wilt u alle achtergronden weten van de tentoonstelling Juwelen! ? Kom dan op vrijdag 28 februari naar de lezing van Helikon door Marina Marijnen. Zij vertelt u alles over de toonaangevende ontwerpers en de diepere betekenis van deze sieraden.

http://www.coda-apeldoorn.nl/nl/agenda/geheimen-uit-gelderse-bodem

https://hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/juwelen2/

https://www.helikon-utrecht.nl/lezingen/juwelen


Feb 2, 2020

Nieuwsflits!

Voortaan zal de website van Helikon versterkt worden met een nieuwsflits met drie berichten die regelmatig worden ververst. Zo bent u beter op de hoogte van nieuwe initiatieven van Helikon en actuele tentoonstellingen in het land.


Feb 2, 2020

Favorieten van onze docenten

Op onze Facebook pagina vertellen docenten en medewerkers van Helikon iets over hun favoriete kunstenaar of kunstwerk
U vindt ze in het album 'A Love Supreme', de titel is ontleend aan het gelijknamige album van saxofonist John Coltrane.