Helikon

Openingslezing: van kelderluik tot kloppend stadshart...
lezing over DOMunder en zijn geschiedenis, gevolgd door twee rondleidingen

In 2022 vieren we dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Hoog tijd om aandacht te besteden aan DOMunder, dat fantastische ondergrondse en bovengrondse museum aan het Domplein, waar de oudste sporen van de stad zijn opgegraven. Bijna al onze lezingen vinden immers plaats aan het Domplein. Helikon zet DOMunder graag in de schijnwerpers en heeft Theo van Wijk, initiator, architect en geestelijk vader van DOMunder gevraagd in een lezing zijn verhaal te vertellen over de totstandkoming ervan.

Het is 35 jaar geleden dat Theo van Wijk een luik zag in de vloer van de muziekschool aan het Domplein. Hij vermoedde dat daaronder de Romeinse resten van de muren van wat destijds Castellum Traiectum heette, waren te vinden. Menig architect zou daar maar wat graag verder onderzoek verrichten, maar niemand durfde dat aan. Theo van Wijk bleef vanaf de ontdekking van dat luik strijden om zijn droom waar te maken: de 2000 jaar oude geschiedenis van het Domplein voor Utrechters, landgenoten en toeristen toegankelijk maken. Dat vergt niet alleen veel kennis en inzicht, maar vooral ook doorzettingsvermogen en heel veel geduld.

Vele burgemeesters en stadsplannen verder, weet van Wijk met vereende krachten zoiets moois als DOMunder uit te bouwen. Hij leidt inmiddels leider van een team van 75 vrijwilligers en gidsen en een projectteam, en hij werkt samen met Erfgoed gemeente Utrecht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Recentelijk werd aan DOMunder nog eens Stadspaleis Lofen toegevoegd.

In zijn lezing getiteld Van droom naar werkelijkheid en van angst naar vertrouwen, neemt Theo van Wijk ons mee naar de vroegste jaren van zijn DOMunder-project en vertelt ons over de uitdagingen en de nodige voetangels en -klemmen die dit ruim drie decennia durende avontuur met zich mee heeft gebracht. En hij vertelt over wat de toekomst brengen moge…
De opening van het Helikonseizoen is tweedelig:

1. Lezing 'Van droom naar werkelijkheid en van angst naar vertrouwen’ door Theo M.A. van Wijk van 14.00 - 15.00 uur in de grote zaal van Instituto Cervantes, Domplein 3

2. Aansluitend twee rondleidingen van elk een half uur. Om u in kort bestek de diverse locaties en onderdelen van DOMunder te laten zien, kunt u aan twee rondleidingen achter elkaar deelnemen, die de gidsen van DOMunder speciaal voor deze gelegenheid verzorgen: vanaf 15.00 tot 15.30 uur en de tweede ronde van 15.30 tot 16.00 uit (met mogelijk enige uitloop).
U kunt kiezen voor 2 uit onderstaande 4 rondleidingen:

A. Domplein Tour (30 min) Verken de rijke geschiedenis van het Domplein die 2000 jaar geleden begint met de bouw van een fort door de Romeinen.
B. Paleis Lofen (30 min) Dwaal door de resten van het keizerlijk Paleis Lofen en ontdek hoe Utrecht in 1122 een stad wordt.
C. Opgraving DOMunder (30 min) Bezoek de archeologische opgraving onder het Domplein. Hier ontdekt u de historische schatten van 2000 jaar Utrechtse geschiedenis.
D. Lift Domtoren (30 min) Neem de tijdelijke lift en ga in 2,5 minuut naar het topje van de Domtoren. Vanaf een panoramaplatform op 100 meter hoogte geniet u van een weids uitzicht.

Bij aanmeldingsformulier: noteer bij opmerkingen onderaan uw keuze voor de twee rondleidingen.


DOMunder, foto Mike Bink
Plaats en datum
zondag 18 september 2022, start grote zaal Instituto Cervantes om 14.00 uur, einde rond 16.00 uur (enige uitloop mogelijk)
Prijs
€ 37,50 inclusief drankje tussen lezing en rondleidingen door.