Helikon

Hans Jean Arp: dromen, beelden, gedichten
lezing over de poëtische beelden en beeldende poëzie van de kunstenaar Arp

Hans van der Gaarden, alias Man van Taal, biedt met deze lezing een overzicht van het prachtige werk van de Frans-Duitse beeldhouwer en dichter Hans Jean Arp (Straatsburg 1886 - Basel 1966). We reizen door het leven van deze pionier van de moderne kunst. Arp was in 1916 medeoprichter van het Dadaïsme, een kunststroming die zich verzette tegen de gevestigde orde. Zijn vormen zijn vloeiend, zijn gedichten geestig en spiritueel, maar ze hebben altijd een sterke sociale betrokkenheid.

Dromen zijn voor Arp de belangrijkste inspiratiebron. Alle kunstenaars zijn dromers, volgens hem. Sculptuur en poëzie zijn bij Arp onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij speelde met woorden, in zijn eigen woorden ‘zoals een kind met zijn bouwstenen. Ik betast ze en buig ze om, alsof het sculpturen zijn.’ In deze lezing komen beide kunstvormen aan bod: sculptuur en poëzie.

Hans van der Gaarden studeerde geneeskunde en theaterregie, maar besloot zich te wijden aan lezingen over kunst. Voor Helikon gaf hij eerder lezingen over de handen van Rembrandt en over de Belgische kunstenaar Panamarenko.
Wilt u meer weten over Man van Taal en zijn fascinatie voor Hans Arp, bezoek dan zijn website.


Jean Arp, Turend naar de horizon,1966, Mariahoeve Den Haag
Plaats en datum
donderdag 6 oktober 2022, 14.00 - 16.00 uur, Huize Gaudeamus, Gerard Doulaan 21, Bilthoven
Prijs
lezing € 25,-