Helikon

Rafaël, Rome’s wonderboy
Lezing over leven en werk van de beroemde Italiaanse kunstenaar

Op 6 april 1520 stierf Rafaël Sanzio da Urbino, op zijn 37e verjaardag. Deze gebeurtenis dompelde heel Rome dagenlang in diepe rouw. Wie was deze wonderboy van Rome, absolute lieveling van twee opeenvolgende pausen? Wat maakte hem zo geniaal dat op zijn graftombe in het Pantheon geschreven staat:

‘dit is de graftombe van Rafaël, die tijdens zijn leven Moeder Natuur deed vrezen door hem te worden verslagen en, als hij stierf, met hem te moeten sterven’.

In deze lezing schetst Henny Molenaar aan de hand van zijn levensbeschrijving in Giorgio Vasari’s Vite de’ più eccellenti pittori scultori e architettori (1568) en zijn bekende en minder bekende werken Rafaëls artistieke ontwikkeling tot meest gevraagde kunstenaar van de hoogrenaissance. Aan bod komen onder andere werken als zelfportret met vriend, het portret van zijn geliefde La Fornarina, en natuurlijk staan we uitgebreid stil bij de fresco’s in Le stanze di Rafaello, de Vaticaanse privévertrekken voor paus Julius II en paus Clemens X, die hij op het hoogtepunt van zijn roem beschilderde.


Rafaël, Zelfportret met een vriend of Dubbelportret, circa 1518, Louvre Museum Parijs.
Plaats en datum
vrijdag 24 maart 2023, 14.00 - 16.00 uur, Instituto Cervantes, Utrecht
Prijs
lezing € 25,-