Helikon

De nieuwe Vermeer
Lezing over de reconstructie van een vermiste Vermeer

2023 is het jaar dat Johannes Vermeer met grote tentoonstellingen wordt geëerd. Van overal worden zijn schilderijen bijeengebracht om in Amsterdam, Delft en Den Haag te worden geëxposeerd. Vermeers oeuvre is beperkt, maar uit zijn testament is gebleken, dat zes schilderijen uit zijn nalatenschap verdwenen zijn. Alleen de titels zijn bekend. Aan een twaalftal hedendaagse kunstenaars is de opdracht gegeven om de zes schilderijen volgens de 17e-eeuwse technieken en in 17e-eeuwse stijl te reconstrueren.

Eén van de schilderijen staat te boek als “Drie Maria’s bij het Graf’. Een religieus thema, uniek in het werk van Vermeer. In hun zoektocht naar de compositie van dit schilderij hebben de ‘nieuwe Vermeers’ onder andere Museum Catharijneconvent bezocht om het schilderij met hetzelfde thema van tijdgenoot Gerrit de Wit te bestuderen. Zij kregen te horen wat de betekenis van de ‘Mirredragende vrouwen bij het lege Graf’ is en op welke bronnen de iconografie is gebaseerd. En hoe dat in de reconstructie is afgelopen, hoort u in deze lezing!


Gerrit de Wet, Drie vrouwen bij het geopende graf van Christus, circa 1660, Museum Catharijneconvent Utrecht. Foto: Ruben de Heer
Plaats en datum
vrijdag 31 maart 2023, 14.00 - 16.00 uur, Instituto Cervantes, Utrecht
Prijs
lezing € 25,-