Helikon

Byblos
Lezing naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in Leiden

Eén van de grootste havensteden uit de oudheid was de stad Byblos, die nu in Libanon ligt. Het is een oude stad: de bewoning begon 8500 jaar geleden. In deze havenstad ontmoetten volkeren uit het Nabije Oosten en het Middellandse Zeegebied elkaar: Egyptenaren, Assyriërs, Perzen, Grieken en Romeinen. De stad werd een lange tijd bewoond door de Feniciërs. Zij verhandelden de grote cederbomen, die in de bergen van Libanon groeiden en zeer in trek waren bij de heersers van die tijd zoals de farao en de koningen van Mesopotamië. Door deze handel was Byblos een tijdje de belangrijkste havenstad van het Middellandse Zeegebied.
In de bronstijd was Byblos een vazal van de Egyptische farao's. Op de tentoonstelling zijn de brieven te zien die de koning van Byblos schreef aan de farao's.
Een voorloper van ons alfabet is door de Grieken van deze Feniciërs overgenomen. Byblos speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van ons alfabet. Het Griekse woord voor boek, biblion, is van de Griekse naam van de stad afgeleid.Wij gebruiken het nog steeds in woorden als bibliotheek, bibliografie en bijbel. Meestal geeft Diana de Wild de tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden zelf, ditmaal komt ze naar Utrecht. Tot en met 12 maart is de tentoonstelling over Byblos in Leiden te zien.


Bron: RMO, Bronzen beelden van krijgers, gevonden in Byblos
Plaats en datum
Vrijdag 10 februari 2023, 14.00 - 16.00 uur, Instituto Cervantes, Utrecht
Prijs
lezing € 25,-