Helikon

excursie 00

Excursie Sint-Janshospitaal Brugge
Bezoek tentoonstelling en historisch Brugge

VOLGEBOEKT!
Van 28 oktober tot 5 februari is het Sint-Janshospitaal in Brugge een tentoonstelling rond het onlangs gerestaureerde schilderij 'De dood van Maria' van Hugo van der Goes uit 1472 te zien. Een Belgische recensent sprak over ‘een stroomstoot’ bij het aanschouwen ervan. Wie eenmaal dit overwegend blauwe meesterwerk heeft gezien laat het niet meer los. Het staat letterlijk en figuurlijk centraal in deze tentoonstelling. Het schilderij, dat dus 550 jaar oud is, toont een lijkbleke en in een blauwe mantel gehulde heilige Maagd op haar sterfbed, waarrond zich in cirkelvormige opstelling een groep apostelen schaart. Elke apostel lijkt weer een anders te reageren. Het onderging tussen 2018 en 2022 een intensieve restauratie en wordt nu voor het eerst weer getoond.

In deze tentoonstelling zijn meer dan zeventig werken bijeengebracht die corresponderen met het centrale werk. Naast dit Vlaamse topstuk zijn ook schilderijen van onder meer Hans Memling, Jan Provoost en Albrecht Bouts, naast sculpturen, manuscripten en muziekstukken te zien. Vijf hedendaagse 'cultuurmeesters' - de kunstenares Berlinde De Bruyckere, choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, schrijfster en arts Sholeh Rezazedeh en toneelregisseur Ivo Van Hove - leiden elk een facet van de tentoonstelling in en bieden een nieuwe blik op dit belangrijke werk in de wereldbefaamde collectie Vlaamse primitieven van Musea Brugge.

Begeleiding; Henny Molenaar, kunsthistorica en pedagoge, werkt momenteel als vrijwilliger bij een hospice in Utrecht. In 2019 gaf zij bij Helikon een lezing over het Santa Maria della Scala-gasthuis in Siena, een van de oudste Middeleeuwse ziekenhuizen in Europa. Het was oorspronkelijk bedoeld als opvang voor pelgrims die via de Via Francigena op weg waren naar Rome. Zijn oudste documenten gaan terug tot 1090. Molenaar zal in lijn hiermee ook de historie van het Sint-Janshospitaal schetsen.

Programma: We reizen per bus naar Brugge met koffie en lunch, en met een inleiding op de tentoonstelling door Henny Molenaar. Einde van de morgen arriveren we bij het museum en krijgen we een rondleiding door een gids van het museum. Na de rondleiding, zo rond 14.30 uur is er twee uur over voor een bezoek aan het centrum van Brugge. Einde middag verzamelen voor het diner en terugkomst in Utrecht om 22.00 uur uiterlijk.

Bij deze excursie zijn inbegrepen:

- busvervoer van Utrecht naar museum St. Janshospitaal Brugge en vice versa

- koffie, thee en lunch in de bus en inleiding op de tentoonstelling door Henny Molenaar

- brochure over de tentoonstelling en de thematiek van middeleeuwse hospitalen, de Vlaamse Primitieven;

- entreekaart, rondleiding door gids van het museum; kaart met suggesties voor verdere middagbesteding in Brugge

- ’s avonds diner op terugweg in restaurant nabij Tilburg;

Kosten en voorwaarden: de kosten voor de hele dag bedragen € 190,-. inclusief brochure, entreegeld museum, plattegrond en tips bezichtiging Brugge, lunch en diner

De excursie kan doorgaan bij minimaal 12 personen.

Begeleiding: Henny Molenaar, kunsthistoricus
Datum en tijdschema: vrijdag 20 januari 2023 Vertrek van de bus van de internationale bushalte (bij het NH-hotel) station Utrecht Centraal om 9.30 uur, terug om 22.00 uur.


Oog in oog met de Dood
Plaats en datum
Vrijdag 20 januari 2023, Brugge
Prijs
€ 190,-. inclusief brochure, entreegeld museum, plattegrond en tips bezichtiging Brugge, lunch en diner