Helikon

reis 64

Zevendaagse reis in de voetsporen van de Impressionisten

Deze bijzondere reis brengt u dichterbij de kunstenaars van het impressionisme, die in de 19e eeuw voor een kentering zorgden en van wezenlijke betekenis zijn geweest voor vernieuwing in de kunst.
Vanaf Utrecht volgen we het spoor van Vincent van Gogh, via Etten-Leur, waar hij in 1881 woonde, naar Wasmes, Henegouwen, waar in 2015 het Van Gogh-huis of wel ‘Maison Denis’ werd geopend.
Ook gaan we naar de Borinage, naar Cuesmes en Auvers-sur-Oise, waar hij tussen 1878 en 1880 verbleef. In deze periode leerde hij tekenen aan de hand van handboeken over perspectief.
We doen Auvers aan, waar Daubigny, een van de belangrijkste Franse landschapsschilders, zich vestigde als een van de eerste kunstenaars. Hij was een schilder van de School van Barbizon, samen met Millet, Corot en Courbet. Zij legden de basis voor het realisme in de schilderkunst en inspireerden Van Gogh. Zo schilderde Van Gogh in 1890 De tuin van Daubigny. We bezoeken het huis van Daubigny en dat van Dr. Gachet, van wie Van Gogh in 1890 het beroemde portret maakte. Die dag eten we in Auberge Ravoux, de beroemde herberg waar Van Gogh zijn kamer had.
De schilders van de School van Barbizon legden, onder aanvoering van Daubigny, de basis voor het realisme in de kunst; belangrijke elementen waren het verbeelden van de natuur en ‘het echte leven’. Dat geldt ook voor Millet. Schilders als Monet, Manet, Degas, Morisot, Renoir en Sisley traden in de voetsporen van de realisten en gaven hun eigen moderne tijd weer. Hun belangrijke werken hangen in Musée d’Orsay, Musée Marmottan en de Orangerie in Parijs. Onder leiding van Lisette Le Blanc bezoeken we deze musea.
We gaan ook het paradijselijke dorpje Barbizon bekijken, in de bossen van Fontainebleau. Het is er nog ongerept. We bezoeken Auberge Ganne, een herberg waar de kunstenaars samenkwamen, aten en dronken. Ze waren er welkom en in ruil voor eten en drinken maakten ze fraaie schilderingen in de herberg. Nu is het een museum. Ook gaan we naar het atelier van Millet.
De Seine was voor de Impressionisten een belangrijke plek, ze trokken naar buiten en vonden er idyllische plekjes, zoals Chatou met La Maison Fournaise. De plek is vergeleken met vroeger nog niets veranderd. Renoir kwam er graag.
Natuurlijk mogen we de Impressionistische beeldhouwers niet vergeten. In Musée d’Orsay zien we het werk van Rodin en in Nogent-sur-Seine gaan we naar het nieuwe Musée Camille Claudel, gevestigd in het huis waar zij opgroeide.
We sluiten de reis af in L’espace du Côté des Renoir, een in 2018 geopend museum. Het is gevestigd in het woonhuis en atelier van Renoir in Essoyes, een werkelijk schilderachtig dorp, gelegen in de Champagne.
Lisette Le Blanc verheugt zich erop samen met u deze ontdekkingsreis aan te gaan!

Inschrijfformulieren voor deze reis kunt u telefonisch of via e-mail aanvragen.


Vincent van Gogh, de tuin van Daubigny, 1890, Kunstmuseum Basel
Plaats en datum
dinsdag 9 juni t/m maandag 15 juni 2020
Prijs
busreis voor € 1490 p.p. voor een tweepersoonskamer op basis van halfpension, 4 x diner plus 2x warme lunch op een bijzondere locatie, vervoerstickets en alle entreegelden.

Lees meer...