Helikon

Zesdaagse reis naar Berlijn, 75 jaar na Stunde Null

Berlijn is 75 jaar na de onvoorwaardelijke capitulatie van de Duitse Wehrmacht - het moment dat de Duitse geschiedenisboeken in zal gaan als ‘Stunde Null’ - weer volledig opgebloeid. En dat ondanks Duitslands roerige geschiedenis in de Koude Oorlog. De sporen van die 75 jaar zijn nog steeds duidelijk zichtbaar in deze indrukwekkende metropool. Deze reis belicht die 75 jaar en toont de historische en culturele aspecten van de stad. Germanist en Berlijnkenner Klaas Kok geeft waar mogelijk een nieuw perspectief bij de bekende bezienswaardigheden. Hij gaat van de vaste toeristische paden af en vertelt een ander verhaal.
Vanuit een hotel in een rustig deel van het centrum in het westen van de stad, wordt met S- en U-Bahn, ‘hautnah’ zoals de Duitsers zeggen, de stad verkend. Naast de beroemde toeristische ijkpunten als de Reichstag, de Brandenburger Tor, het Holocaustgedenkteken en -museum, de Potsdamer Platz, Unter den Linden, de Hackesche Höfe, de Kurfürstendam en Alexanderplatz met zijn Fernsehturm, worden ook minder bekende of zelfs onbekende plekken in de stad bekeken, zoals bijvoorbeeld de Werkstatt Otto Weidt in de Joodse buurt, de Synagoge in de Oranienenburger Strasse en het zogenaamde Tränenpalast.
De stad Potsdam, en daarmee de Pruisische geschiedenis, krijgt een prominente plaats in deze reis. Voor Pruisen, dat de oorsprong vormt voor de staat Duitsland, wordt een hele dag gereserveerd: we bezoeken de paleizen en tuinen van Friedrich der Grosse (1712-1786) en gaan via het Holländisches Viertel naar Cecilienhof. Na een bezoek aan de werkkamer van Joseph Stalin in Potsdam -hier werd het Akkoord van Potsdam in 1945 getekendkeren we terug naar het gezellige centrum van de stad.
De sporen van een macaber verleden worden zichtbaar bij Topografie des Terrors naast een stuk van de Muur en een bezoek met rondleiding aan de voormalige DDR-gevangenis Hohenschönhausen.
Uiteraard staat eveneens een museumbezoek op het programma: de Gemäldegalerie of het Deutsches Historisches Museum kunnen - in overleg en naar keuze – al of niet met Klaas Kok bezocht worden.
We dineren elke dag in een andere wijk en dat weerspiegelt de diversiteit van de stad: zo is er een diner gepland in een typisch Berlijns restaurant, een in de Joodse buurt, een in een Turks restaurant en een in Potsdam.

Inschrijfformulieren voor deze reis kunt u telefonisch of via e-mail aanvragen.


Neue Synagoge, Oranienburgerstrasse in der Mitte, Berlijn, foto: Rita Kunneman
Plaats en datum
maandag 11 t/m zaterdag 16 mei 2020
Prijs
gecombineerde trein-bus- en tramreis voor € 1190 p.p. voor een tweepersoonskamer op basis van halfpension, 4 x diner, vervoerstickets en alle entreegelden.

Lees meer...