Macedonië in september
achtdaagse rondreis langs Byzantijnse kunst, kloosters en kerken

Natuurliefhebbers roemen Macedonië als het mooiste land van de Balkan. Daarnaast is het land een schatkist van culturele rijkdommen. Paul Bröker komt er al jaren en kent de unieke concentratie van historische monumenten waaronder archeologische plekken, kloosters, kerken, ikonen en fresco’s op zijn duimpje. Tijdens de reis overnachten we in twee uitzonderlijk rijke cultuurplaatsen: Ohrid en Skopje, van waaruit we de omgeving verkennen.
Ohrid is gelegen aan een schitterend meer. Het oude centrum bestaat uit vele Byzantijnse kerken en een klein ikonenmuseum met wereldberoemde ikonen. De stad wordt ook wel ‘het Jeruzalem van de Balkan’ genoemd vanwege de vele kunstschatten maar ook omdat de plaats een belangrijk centrum is geweest van waaruit het orthodoxe geloof en de orthodoxe kunst en cultuur zich hebben verspreid. Dat is vooral te danken aan twee monniken die in de negende eeuw de stad als hun missiegebied gebruikten: de heiligen Clemens en Naum. Zij perfectioneerden het door hun leermeester Cyrillus ontwikkelde schrift, dat wij nu kennen als het Cyrillische alfabet. Het zogenaamde Oud Kerkslavisch wordt nog steeds in de meeste orthodoxe landen gebruikt. Vanuit Ohrid worden verschillende dorpen bezocht, waaronder Kurbinovo en het kloostercomplex dat door Sveti Naum in 905 in de buurt van Ohrid werd gesticht. Het complex ligt in het nationale Park Galicia aan de bron van de rivier de Zwarte Drim, een van de mooiste pelgrimsoorden van Macedonië.
Skopje, de hoofdstad van Macedonië, wordt op de vijfde dag van de reis aangedaan. We bezoeken hier het vermaarde ikonenmuseum, naast de belangrijkste kloosterkerken in de omgeving, altijd mooi in de natuur gelegen en met indrukwekkende muurschilderingen. Niet ver van Skopje ligt Gornji Nerezi. Met de kloosterkerk uit 1164 herbergt het dorpje een bijzonder monument. De ontdekking in de 20ste eeuw van de muurschilderingen in deze kerk veroorzaakten grote beroering in de kunstwereld. De basis van de westerse Renaissance via Giotto en Duccio bleek in Macedonië te liggen! De grote kunstenaars van de vroege Renaissance moeten op de hoogte zijn geweest van wat hier in de 12e en 13e eeuw is vervaardigd. De handboeken over het ontstaan van de Renaissance dienen herschreven te worden.


De kerk van Johannes de Doper aan
het meer van Ohrid
Datum
dinsdag 3 september t/m woensdag 11 september 2019
Docent
Prijs
Gecombineerde vlieg-busreis van € 1785 p.p. op basis van tweepersoonskamer, logies, ontbijt, avondeten en alle entreegelden.

Lees meer...