Bourgondië in mei
achtdaagse rondreis langs romaanse en gotische kerken, kloosters en musea

Op het raakvlak van de Franse en Duitse invloedsferen heeft het hertogdom Bourgondië in de loop van zijn bewogen geschiedenis een wezenlijke bijdrage geleverd aan de Europese cultuur. De abdijen van Cluny, Citeaux en Clairvaux waren stralende middelpunten van geestelijk leven en het hertogelijk hof te Dijon ontwikkelde zich tot model voor de aristocratische verfijning van late Middeleeuwen. De tentoonstelling over Johan Maelwael in het Rijksmuseum (2017) en de cursus ‘Kunst en cultuur gedurende de eeuw van de Bourgondiërs’ die Paul Bröker daarbij heeft gegeven maakten duidelijk dat het ooit het belangrijkste Europese cultuurgebied was ten noorden van de Alpen.
‘In Bourgondië leeft God zelf’ is een uitspraak van de Bourgondiërs. Die getuigt van dankbaarheid voor alles wat hen zo overvloedig geschonken is. ‘Bourgondisch’ is bijna synoniem met genot. Bovendien is het de streek van het prachtige afwisselende landschap. Eten, drinken en natuurschoon zijn zaken waar de hedendaagse bezoeker graag voor komt, maar dat zijn slechts de extra’s die deze streek biedt boven de schitterende middeleeuwse kerken, kloosters en kunstvoorwerpen. Hier gaat tijdens deze reis de aandacht dan ook in de eerste plaats naar uit.
Tijdens de reis bezoekt u onder andere Dijon met het Musée des Beaux Arts in het voormalige paleis van de Bourgondische hertogen en de Chartreuze de Champmol; in Beaune het Hôtel Dieu; Vézelay met de Église de St. Madeleine; Autun met de Église St. Lazare en het Musée Rolin; de stad Metz met zijn schitterende kathedraal, het gebeeldhouwde portaal en de glas-in-lood vensters van Marc Chagall en de abdijen van Cluny, Fontenay en Pontigny.
Voor velen zal de tocht door de Brionnais, een kleine landstreek lang de linkeroever van de Loire met zijn vele 12de-eeuwse romaanse kerkjes in kleine gehuchten een hoogtepunt van de reis betekenen. De kunst van de Vlaamse Primitieven – de belangrijkste groep kunstenaars uit de Vlaams-Bourgondische periode – krijgt tijdens de reis veel aandacht. We gaan ondermeer drie topwerken van die Vlaamse kunstenaars zien: de Aanbidding van het Lam Gods van de Gebroeders van Eyck, de Geboorte van de Meester van Flémalle en het Laatste Oordeel van Rogier van der Weyden.


Binnenhof van Hôtel Dieu of Hospices de Beaune,
opgericht in 1443
Datum
zaterdag 11 mei t/m zaterdag 18 mei 2019
Docent
Prijs
Busreis van € 1845,- p.p. op basis van logies, ontbijt, avondeten en alle entreegelden

Lees meer...