Helikon

Jan van Eyck en de Vlaamse Primitieven
lezingenreeks over werkelijkheid én schijnwerkelijkheid

De stad Gent heeft komend jaar uitgeroepen tot themajaar: ‘Van Eyck 2020’. Daarvoor is voldoende aanleiding. Na acht jaar restauratie komt De Aanbidding van het Lam Gods gereed en brengt het Museum voor Schone Kunsten de tentoonstelling Van Eyck, een optische revolutie.
Met zijn weergaloze techniek en ongeëvenaard observatievermogen verhief Jan van Eyck de schilderkunst tot ongekende hoogten. Nooit eerder had een schilder de werkelijkheid zo bedrieglijk echt weergegeven. Hij zoomt in op de kleinste details en voegt deze samen tot een spiegel van de zichtbare werkelijkheid. Om Van Eycks ‘optische revolutie’ zichtbaar te maken worden zijn schilderijen op de tentoonstelling naast de werken van zijn meest getalenteerde tijdgenoten geplaatst. Dat is ook het uitgangspunt van de cursus: de Vlaamse Primitieven en hun mooiste en meest interessante schilderijen worden besproken: Jan van Eyck, Robert Campin alias de Meester van Flémalle, Rogier van der Weyden, Dirk Bouts, Petrus Christus, Hugo van der Goes, Hans Memling en Gerard David.
Paul Bröker zal laten zien dat deze kunstenaars ware rasvertellers zijn en dat zij de door hen zo zorgvuldig opgeroepen werkelijkheid geweld aandoen door de schilderijen een sterk symbolische lading te geven.


Jan van Eyck, altaarstuk St. Baafskathedraal Gent, ca. 1490
Plaats en datum
Museum Catharijneconvent, Grachtenzaal vrijdag 24 en 31 januari, 7 en 14 februari 2020 van 14.00 - 16.00 uur
Prijs
vier lezingen € 80