Harari en Van Schaik & Michel
Duolezing over een kleine, maar lange geschiedenis van de mensheid

In het boek ‘Sapiens’ balt Yuval Noah Harari tweehonderdduizend jaar menselijke geschiedenis samen in dik vierhonderd bladzijden: een vorm van Big History. Hij begint bij een kale aap die over de Afrikaanse savannes struint en eindigt met een halfgod die de hele planeet lijkt te kunnen beheersen. Grote vragen worden niet geschuwd. Hoe de mensheid culturen, beschavingen, naties en bedrijven opbouwde door het uitzonderlijk vermogen om in gezamenlijke ideeën en concepten te geloven, of ze nou waar zijn of niet.
Een paar jaar later verscheen Het oerboek van de mens. De evolutie en de Bijbel (2016), geschreven door Carel van Schaik, antropoloog en een Duitse historicus, Kai Michel.
Zij ontwikkelden een nieuwe visie op de culturele ontwikkeling van onze beschaving door de Bijbelverhalen vanuit evolutionair perspectief te bekijken. Dit boek is dus, net als Sapiens een makrogeschiedenis van de mensheid, waarbij de auteurs stellen dat Bijbelverhalen een diep inzicht geven in het wezen van de homo sapiens.
Piet Leupen, was evenals als Harari en Michel hoogleraar (Middeleeuwse) geschiedenis en ziet allerlei paralellen tussen deze boeken, maar zal beide boeken apart bespreken (zie lezingen nummer 43 en 46).


Prehistorische rotsschildering (circa 15.000 v. Chr),
grotten van Lascaux, Frankrijk
Utrecht
Instituto Cervantes, vrijdag 8 en 15 maart 2019, 14.00 - 16.00 uur
Gouda
het Inspiratiehuis, zaterdag 23 februari en 2 maart 2019, 14.00 - 16.00 uur
Docent
Prijs
Twee lezingen € 40; nummers 43 en 46 kunnen ook los van elkaar worden gevolgd.