Helikon

Zadkine aan zee
lezing bij de tentoonstelling in Den Haag

Wie kent hem niet, die bronzen figuur in Rotterdam met dat gat in zijn lijf? ‘De verwoeste stad’, is een van de meest indrukwekkende monumenten voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is zó beroemd dat velen - en dat is uitzonderlijk voor een beeld in de openbare ruimte - de naam van de maker kennen: Zadkine. Maar wie was Ossip Zadkine en wat heeft hij nog meer gemaakt?
Geboren in 1890, in Vitebsk, Wit-Rusland, vestigde hij zich in 1909 in Parijs. Begin jaren 20 ontwikkelde hij onder invloed van het kubisme een eigen stijl. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef hij in ballingschap in de VS, waar zijn reputatie groeide. Zijn expressieve beelden van na 1945 laten de veerkracht zien waarmee hij aan de idealen van het Europa van de wederopbouw een nieuwe, indringende vorm wist te geven.
De tentoonstelling in Museum Beelden aan Zee, van 6 oktober 2018 t/m 16 februari 2019, geeft een overzicht van het werk van deze modernistische meester, die samen met collega-kunstenaars als Picasso, Modigliani en Lipchitz voorgoed het gezicht van de westerse beeldhouwkunst veranderde. Speciale aandacht is er voor Zadkine’s innige band met Nederland, waar zijn verzamelaars en opdrachtgevers vaak ook zijn vrienden waren.


Ossip Zadkine (1914)
Foto: Marc Vaux
Utrecht
Podium Oost, zondag 11 november 2018,14.00-16.00 uur
Prijs
lezing € 20,-