Helikon

Vleugelen met Chagall
lezing over gevleugelden en ongevleugelden in het werk van Marc Chagall

De wereldberoemde kunstenaar Marc Chagall (1887-1985) woonde en werkte in vier landen: resp. Wit-Rusland, Rusland, de VS en Frankrijk. Hij werd geboren in een Joods gezin in Vitebsk, genoot zijn kunstopleiding in Rusland, vluchtte tweemaal voor totalitaire regimes en wereldoorlogen, aardde even zo vaak in een ander land en stierf uiteindelijk als Frans staatsburger in Saint Paul de Vence. Tegenwoordig wordt er gedebatteerd over zijn religieuze identiteit. Maar welke dat ook geweest mag zijn, Chagall stortte zich noodgedwongen geheel op zijn werk om als vluchteling te overleven in de harde wereld van zijn dagen.
Soms lijkt het alsof hij zichzelf en anderen van vleugels voorzag om ondanks afstand, vrolijk en gelukkig bij elkaar te kunnen zijn op het doek. Chagall bevolkte zijn schilderijen dikwijls met gevleugelde figuren. Hoe kunnen we deze figuren in het omvangrijke oeuvre van de kunstenaar duiden? Wat onthullen de (meest) engelen over zijn religieuze identiteit? En de ongevleugelden die ook vaak figureren op schilderijen van Chagall? Mensen die ondanks hun gebrek aan vleugels toch kunnen vliegen?

In deze lezing beschouwen we de diepere betekenis van de gevleugelde en ongevleugelde figuren in het oeuvre van Chagall. Daarbij nemen we de politieke en economische omstandigheden waarin hij werkte in beschouwing, als ook de culturele en nationale verschillen waarmee hij als student, professional en vluchteling te maken kreeg.


Marc Chagall, De wandeling, 1917, Russisch Staatsmuseum Leningrad
Plaats en datum
vrijdag 25 maart 2022, 14.00 - 16.00 uur, Instituto Cervantes, Utrecht
Prijs
lezing € 25,-