Helikon

Toon mij een engel... & Hark, now hear the angels sing
muzikale lezing afgewisseld door koorzang ter ere van het nieuwe jaarthema

** Uitgesteld tot zondag 13 maart 2022 **
Wezens die zich bewegen tussen hemel en aarde en bemiddelen tussen goden en mensen, komen in alle godsdiensten voor. Als boodschappers of dienaren van de goden kennen we ze onder de verzamelnaam engelen. Hoewel product van de geest, zijn ze eeuwenlang concreet afgebeeld, alsof ze zintuigelijk waarneembaar waren. Ook na de bekende uitspraak van Gustave Courbet (1819-1877), de vader van het realisme, “Ik heb nooit een engel gezien. Toon mij een engel en ik zal hem schilderen”, bleef men ze in beeld brengen, tot op de dag van vandaag. Ooit gaf men de engel een menselijke vorm en kreeg hij of zij vleugels. Hoe is dat zo gekomen en is er ook een andere vorm denkbaar? Die vraag staat centraal in deze lezing verzorgd door kunsthistorica Everdien Hoek. Zij zal talloze voorbeelden van engelen uit oude, moderne en hedendaagse kunst tonen.

De lezing zal worden omlijst en versterkt door het koor Bianca C. (vernoemd naar de rondborstige operazangeres uit het Belgische stripverhaal Kuifje, Bianca Castafiore). Dit Utrechtse koor bestaat uit veertien vrouwen en heeft maar liefst twintig jaar ervaring met optredens. Een ‘wereldkoor’, ook omdat ze een internationaal repertoire hebben. Speciaal voor deze middag maakten zij een selectie van liederen over (kerst-)engelen, engelachtige vrouwen oprijzend uit de zee, engelen van hemel en hel. Liederen van onder meer Felix Mendelssohn, Nynke Laverman en Ariël Ramírez.


Hans Memling, Musicerende engelen, 1480, rechter paneel van een drieluik.
Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen.
Plaats en datum
zondag 13 maart 2022, 14.00 - 16.30 uur, grote zaal Instituto Cervantes, Domplein Utrecht
Prijs
Gereduceerde prijs lezing € 20, — Deze muzikale lezing kon worden gerealiseerd door giften van Helikonliefhebbers in het coronatijdperk. Veel dank daarvoor!