Helikon

The Return: Luc Tuymans
lezing bij de tentoonstelling in De Pont in Tilburg

De Belg Luc Tuymans wordt internationaal beschouwd als een van de invloedrijkste schilders, sinds hij midden jaren ’80 koos voor de figuratieve schilderkunst. Zijn werk gaat over het verleden en de meer recente geschiedenis en maakt gebruik van beelden afkomstig uit het dagelijks leven en de publieke sfeer: de pers, televisie en internet. Deze beelden dompelt hij in een vreemd en vervreemdend licht, met - in zijn eigen woorden – een ‘authentieke vervalsing’ van de werkelijkheid als resultaat. De New York Times noemt hem ‘de redder die voorkwam dat de schilderkunst uitstierf’. De Franse journaliste Judith Benhamou-Huet beschrijft hem als ‘een waardige opvolger van Paul Cézanne’ en de Financial Times was uiterst lovend over zijn nieuwste expo La Pelle in Palazzo Grassi, dit hele jaar nog te zien in Venetië.
Tuymans zelf: 'Wie dit mooi vindt, heeft er geen fluit van gesnapt'. Of wel: het ziet er allemaal mooi en vredig uit, maar het verhaal erachter is grimmig en gewelddadig.
In 1995 organiseerde museum De Pont in Tilburg de eerste Nederlandse tentoonstelling van werk van Luc Tuymans. Deze zomer volgt een tweede overzicht, dat Tuymans toepasselijk de titel The Return heeft meegegeven. Everdien Hoek zal terugkerende thema’s in Tuymans’ werk tonen en bespreken.


Luc Tuymans, The Rabbit, 1994, uit de collectie Pinault (momenteel Palazzo Grassi Venetië)
Plaats en datum
Cervantes, zondag 13 oktober 2019 14.00 - 16.00 uur
Prijs
lezing € 25