Helikon

Suriname 45 jaar onafhankelijk
lezing bij de jubileumtentoonstelling in de Nieuwe Kerk

Volgend jaar, op 25 november 2020, viert Suriname zijn 45-jarige onafhankelijkheid. Met deze jubileumtentoonstelling presenteert de Nieuwe Kerk in Amsterdam alvast een voorproefje van de herdenking.
Aan de hand van landkaarten, prenten, schilderijen, boeken en documenten wordt een beeld geschetst van de rijke gemeenschappelijke geschiedenis en de flora en fauna van Suriname. Ook de historische binnenstad van Paramaribo, die sinds 2002 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, wordt belicht.
Naast de oorspronkelijke bewoners, de indianen, wordt aandacht besteed aan de (her)komst van andere bevolkingsgroepen. Voor het werk op de plantages werden tot in de 19e eeuw vele zwarte arbeidskrachten naar Suriname verscheept. Deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis lichten we toe aan de hand van objecten en oral history. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden goedkope arbeidskrachten in India gerekruteerd. Zo ontstond mettertijd de Surinaamse smeltkroes. Eigentijdse films, foto’s, mode en muziek geven een indruk van deze kleurrijke multiculturele samenleving. Daarnaast is er aandacht voor de Surinaamse cultuur in Nederland. Anders dan minister Stef Blok vorig jaar beweerde, gaan de bevolkingsgroepen van diverse komaf en religieuze gezindten juist tolerant, vreedzaam en relaxed met elkaar om: ‘no spang!’.


Optocht viering onafhankelijkheid
Plaats en datum
Cervantes vrijdag 29 november 2019, 14.00 – 16.00 uur.
Prijs
lezing € 25