Helikon

Sprezzatura, 50 jaar Italiaanse schilderkunst (1860 - 1910)
lezing ter ere van de gelijknamige tentoonstelling in Assen

Van 2 juni tot en met 3 november 2019 staat het Drents Museum in het teken van de 19e-eeuwse Italiaanse schilderkunst. De schilderijen zijn afkomstig uit belangrijke Italiaanse museale collecties zoals het Uffizi en Palazzo Pitti in Florence, Galleria d’Arte Moderna in Genua,Turijn en Rome en nog meer vooraanstaande musea. U zult genieten van werken als die van Giovanni Segantini, Enrico Gamba, Filippo Palizzi en Antonio Mancini, allen succesvolle schilders in die tijd.
Het woord 'sprezzatura' is een oud Italiaans woord met vele betekenissen, waaronder virtuositeit. Iets doen met sprezzatura betekent iets met zoveel zwier en speels gemak doen, dat de overtuigingskracht ervan afspat.
Sprezzatura biedt een verrassende kijk op de Italiaanse kunst, een beeld dat vooral wordt bepaald door de Romeinse tijd, de renaissance en de barok. In het overzicht van vijftig jaar Italiaanse schilderkunst maakt de bezoeker kennis met de belangrijke kunstacademies, stromingen en genres aan het einde van de 19e eeuw. Lisette le Blanc laat zien hoe virtuoos, krachtig en fascinerend de Italiaanse kunst uit deze periode is. Deze tentoonstelling van het Drents Museum vormt het derde deel van de reeks 'Kunst rond 1900 in internationaal perspectief'.


Filippo Palizzi, Meisje op een rots bij Sorrento, 1871, Collezione Balzan, Badia Polesine. Foto: Mauro Ranzani. Milaan
Plaats en datum
Cervantes, donderdag 3 oktober 2019, 10.00 - 12.00 uur
Prijs
lezing € 25