Helikon

Oriëntalisme in de kunst
een ontdekkingsreis met muzikale omlijsting

Een bijzondere themamiddag over een lange periode, namelijk vanaf 1795 tot en met het begin van de twintigste eeuw. Ontstaan in een tijdperk toen Napoleon de wereld wilde veroveren en op weg was naar Egypte. De expeditie mislukte en werd een wetenschappelijke ontdekkingsreis. Kunstenaars trokken mee en legden allerlei fascinerende culturele aspecten vast. Men raakte geboeid door de Islam, de hasj, de woestijn, het land met zijn exotische geuren en kleuren. Dat alles werd vastgelegd in reisverslagen, op schilderijen, tekeningen en in beelden.
De aanleg van het Suezkanaal en de Oriënt Express zorgen 75 jaar later voor verdere ontsluiting in zuidelijke en oostelijke richting.
We maken kennis met het werk van onder andere Jean Auguste Dominique Ingres, Eugène Delacroix en meesters als Paul Klee en Henri Matisse die zich ook lieten inspireren door landen als Marokko, Tunesië en Algerije. De beelden worden afgewisseld met muzikale bijdragen door Kamal Hors, udspeler. De ud of oed is een peervormig instrument, de Arabische voorloper van de luit.
In de pauze worden muntthee en oosterse lekkernijen geserveerd.


La grande Odalisque, Jean August Dominique Ingres, 1814, Het Louvre, Parijs

Plaats en datum
Huize Gaudeamus, Bilthoven, zaterdag 1 februari 2020 van 14.00 - 16.30 uur
Prijs
muzikale lezing € 35