Helikon

Op de vleugels van engelenmuziek
muzikale dubbellezing met beeld en muziek

Hoe hebben componisten zich door de eeuwen heen laten inspireren door engelen? Cultuurwetenschapper Els van Swol geeft twee lezingen over engelen in zowel de beeldende kunst als de muziek. Terwijl ze kunstwerken met al of niet musicerende engelen toont, laat ze tegelijkertijd fragmenten horen van muziek over engelen uit dezelfde cultuurperiode; we gaan van een middeleeuwse dubbelblokfluit naar een moderne jazztrompet.
Er wordt grotendeels een chronologische lijn gevolgd, van muurschilderingen en muziek ten tijde van de gotische kathedralen (eerste deel eerste lezing), met onder meer muziekfragmenten van Sweelinck en Händel.
De tweede lezing op 15 april zal voornamelijk intunen op de hedendaagse beeldende kunst en muziek: tijdens deze lezing zijn fragmenten van Haydn en Mahler te horen, naast de minder bekende Finse componist Rautavaara (1928-2016), die een symfonie over een engel heeft geschreven.

De sfeervolle ruimte van de Woudkapel in Bilthoven zal zeker zorgen voor een bijzondere muzikale ervaring. Deze nieuwe locatie is voor deelnemers uit Utrecht vanaf station Bilthoven gemakkelijk te bereiken.
De twee lezingen vormen een verdieping van het thema ‘vleugels krijgen’ dat in 2022 bij Helikon centraal staat.


Fra Angelico, dansende engelen op Fiesole altaarstuk (detail), 1423-24,
National Gallery, Londen
Plaats en datum
De Woudkapel, Beethovenlaan 21, Bilthoven, vrijdagen 1 en 15 april 2022, 14.00 - 16.00 uur.
Prijs
twee lezingen € 50,- (niet los bij te wonen)