Helikon

Muziek en beeldende kunst in het Florence van de Medici
lezing over de beeldende kunst- en muziekcultuur in de Renaissance

Beelden en muziekfragmenten wisselen elkaar af terwijl we het spoor van diverse generaties de Medici volgen, hun motieven en hun nalatenschap aan de stad Florence.
De lezing start met het mecenaat van Cosimo de Oude (1389-1464) die uitsluitend aan de kerk doneerde ‘per remedio animi’. Hij sponsorde onder andere de sacristie van de San Lorenzo en de bouw van het San Marco klooster met prachtige beschilderingen van de kloostercellen door Fra Angelico.
Cosimo’s zoon Piero gaf onder andere opdracht tot het beschilderen van de privékapel van de Medici door Gozzoli: deze fresco’s vertegenwoordigen de speciale betekenis die het motief van de aanbidding door de drie koningen had voor de familie de Medici.
Piero’s zoon Lorenzo nodigde componist Heinrich Isaac uit aan zijn hof, waarmee het humanisme in de muziek er zijn intrede deed.
In het laatste deel belanden we bij de wanden van de Signoria, die in opdracht van groothertog Cosimo (1519-1574) werden beschilderd. Deze Cosimo was de eerste uit de bankiersfamilie die een adellijke titel veroverde. De imponerende schilderingen, door onder andere Vasari, weerspiegelen de diplomatieke en politieke motieven van zijn mecenaat.
In diezelfde tijd gaf Giovanni de Medici (Paus Leo X) opdracht voor de samenstelling van de rijkversierde ‘Medici Codex’. Een verzameling motetten van de grootste componisten van die tijd, onder wie Josquin des Prez.


Benozzo Gozzoli, fragment uit de parabel van de heilige drieëenheid.
Fresco cyclus San Agostino, 1464-1466
Plaats en datum
Huize Gaudeamus, Bilthoven, zondag 10 november 2019 14.00 -17.00 uur
Prijs
muzikale duolezing € 35