Helikon

Keizer Domitianus: God op aarde
lezing naar aanleiding van de tentoonstelling in Leiden

We kennen de Romeinse keizers uit de biografieën die al in de oudheid over hen geschreven zijn. Sommige keizers hadden een goede reputatie, anderen juist niet. We weten nu dat deze reputatie, goed of slecht, niet altijd verdiend was.
Keizer Domitianus, die van 81 tot 96 na Chr. over het Romeinse Rijk heerste, heeft altijd een zeer dubieuze reputatie gehad. Maar is dat terecht? Onder Augustus, die wordt gezien als eerste keizer van Rome, was het officieel nog steeds de Senaat, die de macht had. De Senaat, een groep rijke mannen hoopte dat ze van de keizer af konden. Pas ten tijde van Domitianus, werd het keizerschap een instituut, hij verklaarde zichzelf 'God op aarde’ maar werd direct na zijn dood verguisd door zijn tijdgenoten.
Domitianus liet een groot paleis bouwen, waarvan de resten nog steeds op de Palatijn te zien zijn. Hij was ook één van de bouwers van het Colosseum in Rome.

Tot en met 22 mei loopt over hem in het Rijksmuseum van Oudheden een tentoonstelling. Diana de Wild toont en bespreekt zijn levensgeschiedenis en toont vele voorwerpen uit zijn regeringsperiode, die op deze tentoonstelling te zien zijn.


Buste Keizer Domitianus, Capitolijnse Musea, Rome
Plaats en datum
donderdag 21 april 2022, 13.30 - 15.30 uur, Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden
Prijs
lezing € 25,-