Helikon

Jonge Rembrandt
lezing naar aanleiding van de tentoonstelling in de Lakenhal

Rembrandt stierf 350 jaar geleden. Het kroonjaar 2019 wordt in Leiden afgesloten met de tentoonstelling Jonge Rembrandt (2 november 2019 t/m 9 februari 2020) in museum De Lakenhal. Toepasselijk, want Leiden was zijn geboortestad. Hier bracht hij de eerste vijfentwintig jaar van zijn leven door. Heel jong nog ging hij er in de leer bij een plaatselijk schilder, onder wiens leiding zijn talent zich snel manifesteerde. Of het nu ging om portretten, Bijbelse verhalen of mythologie, op vrijwel elk gebied toonde Rembrandt zich vroeg een ware meester. Zijn trefzekerheid en levendigheid werden erkend door een belangrijk man als Constantijn Huijgens.
De tentoonstelling laat vooral vroege werken zien, uit de jaren 1624 tot 1634. Bezoekers krijgen daarmee een mooi beeld van de ontwikkeling van de jonge Rembrandt, van zijn verbazingwekkende veelzijdigheid, de thema’s die hij bij de kop nam en het leerproces dat hij doormaakte.
Deze lezing doet dienst als een introductie op die expositie. Nader wordt ingegaan op Rembrandts ontwikkeling, op de invloeden die hij opdeed bij zijn leermeesters in zowel Leiden als Amsterdam, op zijn onderwerpkeuze en natuurlijk ook op de snelle vorderingen die hij stilistisch maakte. Gewapend met deze informatie krijgt een bezoek aan Leiden een extra dimensie.


Rembrandt van Rijn, de Brillenverkoper, 1623-24, Museum De Lakenhal Leiden
Plaats en datum
Cervantes vrijdag 15 november 2019, 14.00 -16.00 uur
Prijs
lezing € 25