Helikon

In the Picture: kunstenaarsportretten
lezing naar aanleiding van de tentoonstelling in het van Gogh Museum

Onder de titel In the Picture organiseert het Van Gogh Museum van 21 februari tot en met 24 mei een tentoonstelling over kunstenaarsportretten. Vincents zelfportretten, waarvan het museum zeventien exemplaren bezit, staan centraal naast werken waarop Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en anderen hun collega Vincent vereeuwigden.
Dankzij genereuze bruiklenen kunnen veel topstukken uit andere musea worden getoond, zoals Vincent’s dramatische Zelfportret met verbonden oor uit 1889 van de Londense Courtauld Gallery.
In de expositie komen de volgende thema’s aan bod: het imago van de kunstenaar; dichtbij de persoon en de kunstenaar aan het werk. De bezoeker maakt ook kennis met de lijdende kunstenaar. De getoonde werken geven een veelzijdige impressie van leven en werk van schilders in de tweede helft van de negentiendeen de vroege twintigste eeuw.
Marina Marijnen neemt u mee naar de (belevings-)wereld van deze kunstenaars. We bewonderen de werken waarop zij zichzelf en elkaar in beeld brachten en krijgen in zicht welke drijfveren aanleiding gaven tot deze (zelf)beelden.

Plaats en datum
Cervantes, vrijdag 3 april, 14.00 - 16.00 uur
Prijs
lezing € 25