Helikon

Hastings en het tapijt van Bayeux
lezing over een uniek 11e-eeuws wanddoek van 70 meter lang

Het tapijt van Bayeux staat weer volop in de belangstelling door de toezegging van de Franse president Macron het meesterwerk – één van de zeldzaamste artefacten uit de Westerse geschiedenis – uit te lenen aan Engeland. Een unicum: nooit eerder was het doek buiten Frankrijk te bewonderen.
Het wanddoek van bijna 70 meter lang beeldt het verhaal uit van de Slag bij Hastings in 1066: een van de meest dramatische gebeurtenissen in de Engelse (én Franse) geschiedenis. Als ware het een Middeleeuws stripverhaal, wordt de invasie van Willem ‘de Veroveraar’ van Normandië tegen de Engelse koning Harold stap voor stap uitgebeeld in vijftig soms zeer plastische scenes. Het doek is korte tijd na de Normandische verovering vervaardigd. Daardoor is het een uitzonderlijk betrouwbare bron van kennis over de 11e-eeuwse wapenrusting, kleding, en krijgskunst.
Gregor Dijkhuis behandelt de Slag bij Hastings vanuit historisch perspectief en belicht tegelijkertijd het artistieke perspectief van de afbeeldingen van het wanddoek. Ook zal hij ingaan op de totstandkoming ervan; het wonderlijke verhaal van de geschiedenis van het tapijt.


Tapijt van Bayeux (vervaardigd circa 1068) 68 meter lang, Museum van het Tapijt, Bayeux
Utrecht
Podium Oost, zondag 7 april 2019, 14.00-16.00 uur
Zutphen
Odensehuis, woensdag 20 maart 2019, 10.00-12.00 uur
Prijs
lezing € 20,-