Helikon

Goden van Egypte
lezing bij de tentoonstelling in Leiden

Op 12 oktober 2018 opent het Rijksmuseum voor Oudheden een tentoonstelling over de goden van het oude Egypte. Het verhaal van de Egyptische goden begint bij het scheppingsverhaal of preciezer bij de vele scheppingsverhalen, want elke regio in Egypte had zijn eigen schepper en scheppingsverhaal. Volgens de Egyptenaren was dat geen probleem: de verhalen vulden elkaar aan. De schepping, door welke god dan ook, zorgde ervoor dat de wereld werd geordend. De Egyptenaren noemden deze orde Ma’at. Het was aan de goden en de farao om deze orde in stand te houden.
De belangrijkste goden van de Egyptenaren leefden in de hemel, zoals de zonnegod Re en zijn moeder, de hemelgodin Noet, of in de onderwereld, zoals de dodengod Osiris. Zij werden in grote tempels aanbeden, die alleen toegankelijk waren voor priesters. Voor de gewone mens waren er kleine goden, zoals de charmante dwerg Bes.
Van al deze goden zijn duizenden afbeeldingen gemaakt, die verspreid zijn geraakt over de hele wereld. Een deel daarvan, geleend uit beroemde Egyptische musea, wordt tijdens deze tentoonstelling bijeengebracht. Deze tentoonstelling loopt tot en met 31 maart 2019.

Lokatie: Leiden, Rijksmuseum van Oudheden


De hemelgodin Noet beschermt de aarde door zich
over de aardgod (liggend op de grond) heen te buigen
Leiden
donderdag 20 december 2018, 14.00 – 16.00 uur
Prijs
lezing € 20,- (excl. entreegeld museum, gratis met Museumkaart)