Helikon

Frida Kahlo en Diego Rivera: a Love Revolution
lezing naar aanleiding van de tentoonstelling in het Cobra Museum

Dit jaar staat de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) volop in de schijnwerpers. Het Cobra Museum in Amstelveen toont tot en met 3 oktober een bijzondere expositie met topwerken uit Mexico. Later in het jaar zal het Drents Museum aandacht schenken aan het oeuvre van Frida Kahlo: Viva la Frida.
In deze lezing staat de expositie in Amstelveen centraal. Een latere lezing zal ingaan op de tentoonstelling in het museum in Assen.
In A Love Revolution worden schilderijen, tekeningen en foto’s getoond en krijgen we een goed beeld van de Mexicaanse modernisten. We zien het iconische werk van Frida Kahlo, onder andere haar beroemde zelfportretten. Ook het werk van Diego Rivera en tijdgenoten zoals David Alfaro Siqueiros, en Rufino Tamayo wordt toegelicht door Lisette Le Blanc. Deze kunstenaars waren overtuigd van hun revolutionaire invloed op de samenleving. De lezing gaat net als de expositie in op thema’s als politiek en maatschappelijk engagement, vrije expressie, gender en emancipatie. Het zijn thema’s die vandaag de dag nog steeds belangrijk en in ontwikkeling zijn.
Frida Kahlo en Diego Rivera, die een onstuimig huwelijk hadden, bewonderden elkaars werk. Ze deelden de liefde voor de Mexicaanse cultuur en hadden dezelfde politieke idealen. Samen hebben ze de Mexicaanse kunst op de kaart gezet.


Kahlo en Rivera rond 1932

(bron: Wikipedia commons)
Plaats en datum
Instituto Cervantes, Domplein Utrecht, vrijdag 24 september 2021, 14.00 - 16.00 uur
Prijs
lezing € 25,-