Helikon

Alles ademt dans, de ziel krijgt vleugels…
lezing over de geschiedenis van het Russisch ballet

De geschiedenis van het ballet begint vijfhonderd jaar geleden in Italië, waar het als elegante hofdans werd opgevoerd. Omdat de eerste balletschool in 1661 in Frankrijk werd gesticht door Lodewijk XIV, werd het Frans de ballettaal over de hele wereld, inclusief Rusland.
De geschiedenis van het Russische ballet gaat terug tot de 18de eeuw. Peter de Grote, die zijn volk met westerse ideeën bestookte, begon naar westers voorbeeld balletten ter opluistering van allerlei festiviteiten te organiseren.
Onder het bewind van tsarina Anna kwam in 1734 de Franse danser Lande naar St. Petersburg. Het centrum van de cultuur lag in St. Petersburg en de werken die hij daar opvoerde vielen zo in de smaak, dat hij in 1738 een Keizerlijke Theaterschool mocht oprichten. De leerlingen van de school werden door de staat onderhouden en door de keizerin persoonlijk uitgekozen. Doordat het keizerlijk ballet niet afhankelijk was van een commercieel publiek, kon het tot hoge kunstzinnige ontwikkeling komen. Beroemde buitenlandse balletmeesters kwamen er les geven.
Tegen het einde van de 18de eeuw hadden de meest vooraanstaande adelijke families hun eigen balletgroepen en balletscholen gevormd uit lijfeigenen. In 1776 werd het eerste permanente Opera en Ballet Theater in Moskou gevestigd, dat later het Bolsjoj Theater is geworden. De balletkunst en met name die van het Mariinsky Theater, rond 1860 gesticht in St. Petersburg, werd nog weer later hèt cultuurcentrum van Rusland.
Tatjana Gorlova vertelt ons over de geschiedenis van het Russisch ballet.


Balletdanseres Maria Petipa met leerlingen, rond 1895, Mariinsky Theater,
St. Petersburg
Plaats en datum
Instituto Cervantes, Utrecht, vrijdag 6 mei 2022, 14.00 - 16.00 uur.
Prijs
lezing € 25,-