Helikon

De ‘Madonna met kind’: van theologie naar intimiteit
Kerstlezing

Kerst in Helikon: dan kijken we even met andere ogen naar dit christelijke feest. Met Laurens ten Kate zoeken we naar de betekenis van symbolen die kerst van oudsher begeleiden: het goud, wierook en mirre dat de drie koningen komen brengen, of het beeld van het ‘Lam Gods’ waarmee Christus wordt geassocieerd, en nog veel meer.
Die symbolen van kerst komen we ook volop tegen bij middeleeuwse en moderne kunstenaars: hoe hebben zij het kerstverhaal verbeeld? We concentreren ons vooral op de rijke traditie van de ‘Madonna met kind’: Maria met op haar schoot de pasgeboren Jezus. De scène zit vol met kerkelijke theologie, maar wordt ook dikwijls als een uniek, intiem tafereel geschilderd.
Ten Kate onderzoekt hoe kunsthistorici en filosofen deze intimiteit van de Madonna met kind hebben doordacht; hij vertelt over de fascinerende studie van Leo Steinberg, The Sexuality of Christ (1997), waarin hij laat zien hoe de intimiteit tussen Maria en Jezus in de renaissancekunst een diep erotische kant heeft… en hoe die erotiek in de moderne tijd in de vergetelheid is geraakt.


Paolo Veronese, de heilige familie met de heilige Barbara en Johannes de Doper als kind, circa 1560, Uffizi, Florence
Plaats en datum
Cervantes vrijdag 20 december 2019 14.00 - 16.00 uur
Prijs
lezing € 25