Helikon

De archeologie van de Orkney’s
lezing over 5000 jaar oude Schotse eilanddorpjes

De Orkney-eilanden liggen ten noorden van Schotland, ver van de kust. Toch hebben mensen in een ver verleden deze eilanden gevonden en bewoond. Een aantal van de mooiste en oudste archeologische vondsten van Groot-Brittannië ligt op deze eilanden. Door het ontbreken van grote voorraden hout zijn de prehistorische bewoners van het eiland in steen gaan bouwen en dat blijft goed bewaard. Daarom ligt het oudste huis van Groot-Brittannië op deze eilanden. Er zijn zelfs hele dorpen van ongeveer 5000 jaar oud teruggevonden met huizen inclusief kasten, opbergkisten en stoelen van steen. Van deze dorpjes is Skara Brae met haar tien huizen het best bewaard gebleven.
Deze mensen aanbaden goden, van wie de namen helaas onbekend blijven wegens het ontbreken van schrift. De Ring van Brodgar is waarschijnlijk voor deze goden opgericht: oorspronkelijk was er sprake van 60 stenen in een cirkel van 104 meter. De bewoners begroeven hun doden onder grafheuvels, waar stenen kamers in gemaakt waren.
Aardig is dat Vikingen een aantal van deze monumenten bezochten. We weten dit omdat zij er runen in krasten om te laten zien dat ze er geweest waren. Wat dat betreft is er niet zoveel veranderd. Tijdens deze lezing wandelen we over de Orkneys en bezoeken de belangrijkste monumenten van deze bijzondere eilanden.


De ring van Brodgar
Plaats en datum
RMO, Leiden donderdag 9 april, 13.30 - 15.30 uur
Prijs
lezing € 25 (excl. entreegeld museum, gratis met Museumkaart; extra toeslag mogelijk)