Helikon

John Constable’s sublieme luchten en landschappen
lezing bij de tentoonstelling in Teylers Museum in Haarlem

Van 19 september 2020 tot en met 3 januari 2021 presenteert Teylers Museum – museum van de verwondering – een overzichtstentoonstelling met werken van de Britse kunstenaar John Constable (1776-1837). De schilderijen, tekeningen en aquarellen van deze kunstenaar zijn dan ook werkelijk wonderlijk. Constable is een van de grootse landschapskunstenaars van zijn – en andere eeuwen. De Engelse negentiende eeuw - de eeuw van de Romantiek, maar ook de industriële revolutie - is voelbaar in zijn kunst. In zijn werk is hij op zoek naar het sublieme en hij vindt dat in luchten, stormen en de natuur.
Met krachtige en losse verftoetsen heeft hij de landschapskunst veranderd in een aangrijpend genre dat je tot in je binnenste raakt. Het Engelse landschap en nostalgische gevoelens hierover waren de eerste inspiratiebronnen van Constable, maar evengoed hebben de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw ervoor gezorgd dat de kunstenaar tot nieuwe inzichten kwam.
De relatie tussen deze meesters uit de zeventiende eeuw en de Britse kunstenaar van 200 jaar later wordt tijdens de lezing uitgelegd. Ook tijdgenoot William Turner mist niet in dit plaatje.


Hampstead Heath with Harrow in the Distance, ± 1820-1822, Tate Museum, Londen
Plaats en datum
Instituto Cervantes - Utrecht, vrijdag 27 november 2020, 14.00 -16.00 uur
Prijs
lezing € 25,-