Helikon

Allart van Everdingen, meester van het ruige landschap
lezing naar aanleiding van de tentoonstelling in Alkmaar

Dit najaar brengt het Stedelijk Museum in Alkmaar tot en met 16 januari 2022 de eerste monografische tentoonstelling over de Alkmaarse schilder Allart van Everdingen.

Van Everdingen (1621-1675), een jongere broer van Caesar van Everdingen, zou zijn werkende leven vooral in de steden Haarlem en Amsterdam doorbrengen, waar hij naam zou maken als een landschapschilder, één van de meest populaire thema’s in de Nederlandse schilderkunst van dat moment.
Belangrijk voor de ontwikkeling van zijn kunst was een reis naar Zweden en Noorwegen, die hij in 1643-1644 ondernam. Het ruige, rotsachtige landschap dat hij daar leerde kennen zou voortaan één van de belangrijkste inspiratiebronnen worden, waarmee hij een nieuw thema in de Nederlandse landschapschilderkunst introduceerde. Navolging van zijn ruige landschappen, gebaseerd op de vele schetsen, die hij ter plekke gemaakt heeft, is onder andere te vinden in het werk van de meer bekende Jacob van Ruisdael. Van Everdingen nam echter ook andere thema’s ter hand, hij schilderde zeegezichten met boten in woeste stormen, maar ook Hollandse en Vlaamse landschappen met soms herkenbare steden of gebouwen. Bovendien was hij ook graficus en maakte hij een unieke serie van 57 etsen van Reinaert de Vos, die als illustratie bij een publicatie van deze fabel bedoeld waren.

In de lezing wordt ingegaan op deze serie, de vele landschappen, die hij schilderde, maar ook de plek van Allart van Everdingen binnen de 17de -eeuwse landschapschilderkunst in de Nederlanden.

Informatie over de tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Alkmaar vindt u hier.


Allart van Everdingen, Waterval te Mölndal, (circa 1644),
Gemeente Mölndal, Zweden
Plaats en datum
vrijdag 19 november 2021, 14.00 - 16.00 uur, Instituto Cervantes, Domplein Utrecht
Prijs
lezing €25 (inclusief koffie en thee)