Helikon

Helikonlezing 01

Helikonlezing
Over appelbloesem en vergeten vrouwen

Traditiegetrouw zal Heleen Rippen een korte toelichting geven bij de groene draad van het kersverse programma van 2019-2020.
Een tipje van de sluier: de tuin wordt vaak gebruikt als metafoor voor het leven of voor een organisatie. De tuin wordt ook geassocieerd met ontspanning en rust, maar wildgroei en verval liggen ook op de loer…
Een fraai gedicht van M. Vasalis zal de leidraad vormen voor een bespreking van twee boomgaarden met roze appelbloesem: een versie van Charles-François Daubigny en een van Vincent van Gogh…

Daarna zal Jaap Versteegh, kunsthistoricus en eigenaar van kunsthandel Pygmalion in Maarssen, ons meer vertellen over een groep kunstenaressen die ten onrechte onbekend is gebleven. Versteegh is een nieuwe docent bij Helikon en deze introductie is een voorproefje van de twee lezingen die hij op 13 december en 17 januari zal houden over vergeten vrouwen in de kunst.
Nog maar een eeuw geleden kregen vrouwen in de kunstwereld betrekkelijk weinig kans hun talenten professioneel te ontwikkelen. Dit impliceerde dat vrouwen weinig mogelijkheden hadden hun werk te exposeren, met als gevolg dat velen van hen in de vergetelheid raakten.
In deze lezing wordt een aantal van deze vergeten kunstenaressen, veelal actief rond 1900, besproken in de hoop hiermee hun werk de waardering te geven die het verdient. U kunt hierbij denken aan schilderessen als Coba Ritsema en Suze Robertson, beeldhouwsters als Sara de Swart en Gerarda Rueter en grafici als Etha Fles en Debora Duyvis, kunstenaressen om nooit te vergeten!

Na afloop ontvangt iedere deelnemer - ter inspiratie - een fles Helikon-bronwater!

Aanmelden via het inschrijfformulier, de website of telefonisch is verplicht!


Charles-Francois Daubigny, Appelbloesems, 1873, The Metropolitan Museum of Art, New York
Plaats en datum
Grote zaal Instituto Cervantes, Domplein 3, Utrecht, zaterdag 21 september 2019, 14.00 - 16.00 uur
Prijs
€ 5 p.p. inclusief thee en koffie. U bent verzekerd van een plaats nadat uw betaling is ontvangen.