Helikon

Helikon, het instituut dat het verhaal achter de kunst vertelt

Het omslag A Convent Garden van W.J. Leech, is een representatief beeld voor de groene draad van het jaarprogramma voor 2019-20. Veel lezingen zijn gewijd aan tuinen, kloosters, landschappen, vrouwen, het Impressionisme en verwante onderwerpen. Bij de opening van het nieuwe seizoen, op 21 september, vertellen wij u hier meer over.

In september start het seizoen met de inmiddels vertrouwde reeks over wereldliteratuur: De grote verhalen. Deze krijgt een vervolg in nummer IV: de Decamerone van Boccaccio. Paul Bröker gaat dit Italiaanse meesterwerk in een serie van drie bespreken en die lezingen zullen niemand onberoerd laten.

In 2019 herdenken we dat Rembrandt 350 jaar geleden overleed. En dit jaar bestaat het Prado Museum in Madrid tweehonderd jaar. Ter viering daarvan komen het Rijksmuseum en het Prado met een grote coproductie, een overzicht van kunstwerken uit de Gouden Eeuw uit beide landen. Deze tentoonstelling loopt van 11 oktober 2019 tot en met 19 januari 2020.

Helikon heeft in het voorjaar van 2019 al meerdere activiteiten rondom Rembrandt georganiseerd en deze krijgen een vervolg. Zo is er een lezing over de jonge Rembrandt gepland en in een andere lezing wordt Rembrandt als tijdgenoot van Diego Velázquez belicht. De week van 1 tot en met 8 november 2019 hebben we tot Spaanse week uitgeroepen. In drie lezingen stellen we het werk en de invloed van Velázquez op zijn tijdgenoten centraal.

Begin 2020 staan twee lezingenreeksen in Museum Catharijneconvent op het programma. De eerste is over Jan van Eyck en de Vlaamse Primitieven. Zeer actueel nu het werk, door vele gezien als het mooiste altaarstuk van het christendom, na acht jaar restauratie opnieuw en volledig voor het publiek in Gent te bezichtigen zal zijn. De vier lezingen zullen de voorlopers en omgeving van Jan van Eyck en zijn broer nader belichten.

Een maand later, in februari, start de reeks over de grote kloosterordes getiteld ‘Ora et Labora’ over alles wat u altijd al wilde weten over een leven in stilte en soberheid, gewijd aan God. Dit alles ongetwijfeld met verve gebracht door Gregor Dijkhuis.

Nieuw is de serie muzikale lezingen in Huize Gaudeamus in Bilthoven. Deze fantastische villa met rieten dak is een rijksmonument. De architect is Frants Röntgen (1904-1980) en is gebouwd in 1924 in de stijl van de Amsterdamse school. Tegenwoordig is het huis in beheer van de Stichting Walter Maas; het biedt een podium aan musici. Helikon heeft vanaf november vier muzikale lezingen geprogrammeerd in de halfronde huiskamer van deze villa. Terwijl u luistert naar de klanken van Josquin des Prez, de Marokkaanse oed, Messiaen of Händel, kijkt u uit op de naaldbomen en het groene loof van de tuin…