Helikon

's-Heerenberg en Kalkar
excursie naar een landstadje en een handelsstadje die kostbaar erfgoed herbergen  

Aan weerszijden van de grens tussen Nederland en Duitsland en niet ver van de Rijn liggen 's-Heerenbergh en Kalkar. Twee oude stadjes, die grotendeels nog een middeleeuws stratenpatroon hebben. In het Nederlandse 's-Heerenberg staat een machtig kasteel, het Huis Bergh uit de 13e eeuw, dat een interessante kunstcollectie herbergt, bijeengebracht door dr. Jan van Heek, de Twentse textielbaron.
In het centrum van het Duitse Kalkar bevindt zich de stadskerk Sankti Nikolaï, de Sint-Nicolaaskerk, en daarin vinden we een oogverblindende schatkamer van laatmiddeleeuwse en vroeg renaissancistische houtsnijkunst: beelden, losse altaarstukken, triptieken, luchters, enzovoorts, waaraan, wonder bij wonder, de Beeldenstorm is voorbijgegaan.
Beide verzamelingen zijn een bezoek meer dan waard. We gaan er naartoe op donderdag 2 april. De bus vertrekt vanuit Utrecht en we beginnen onder de bezielende leiding van Piet Leupen, met een bezoek aan Kalkar. Daarna is er gelegenheid voor de lunch aan het marktplein van Kalkar. Vervolgens rijden we naar ’s Heerenberg om Huis Bergh, een van de grootste waterburchten in Nederland, te bewonderen.  

vertrek Jaarbeursplein Utrecht om 09.00 uur, terugkomst Utrecht rond 18.00 uur


Kasteel ’s-Heerenberg - Huis Bergh, bron: gemeente ’s-Heerenberg
Plaats en datum
donderdag 2 april 2020, 09.00 - 18.00 uur
Prijs
dagexcursie € 95,- inclusief lunch, exclusief entree museum (gratis met Museumkaart)