Helikon

excursie 60

's-Heerenberg en Kalkar
excursie naar een landstadje en een handelsstadje die kostbaar erfgoed herbergen

Aan weerszijden van de grens tussen Nederland en Duitsland en niet ver van de Rijn liggen 's-Heerenbergh en Kalkar. Twee oude stadjes, die grotendeels nog een middeleeuws stratenpatroon hebben. In het Nederlandse 's-Heerenberg staat een machtig kasteel, het Huis Bergh uit de 13e eeuw, dat een interessante kunstcollectie herbergt, bijeengebracht door dr. Jan van Heek, de Twentse textielbaron.
In het centrum van het Duitse Kalkar bevindt zich de stadskerk Sankti Nikolaï, de Sint-Nicolaaskerk, en daarin vinden we een oogverblindende schatkamer van laatmiddeleeuwse en vroeg renaissancistische houtsnijkunst: beelden, losse altaarstukken, triptieken, luchters, enzovoorts, waaraan, wonder bij wonder, de Beeldenstorm is voorbijgegaan.
Beide verzamelingen zijn een bezoek meer dan waard. We gaan er naartoe op donderdag 2 april. De bus vertrekt vanuit Utrecht en we beginnen onder de bezielende leiding van Piet Leupen, met een bezoek aan Kalkar. Daarna is er gelegenheid voor de lunch aan het marktplein van Kalkar. Vervolgens rijden we naar ’s Heerenberg om Huis Bergh, een van de grootste waterburchten in Nederland, te bewonderen.
Een korte video introductie van Piet Leupen vindt u hier.

Tot nader order uitgesteld, zie de nieuwsbrief van maart.

Vertrek Jaarbeursplein Utrecht om 09.00 uur, terugkomst Utrecht rond 18.00 uur
U ontvangt nog informatie over het precieze hoe, wat, en wanneer.


Huis Bergh
Plaats en datum
Nader te bepalen datum in het najaar van 2021, tijd: 09.00 - 18.00 uur.
Prijs
dagexcursie € 95,- inclusief lunch, exclusief entree museum (gratis met Museumkaart)