Helikon

Excursie Museum Voorlinden en strand Wassenaar

Van 8 oktober tot 29 januari is in Wassenaar een tentoonstelling over Giuseppe Penone ingericht. Penone maakte deel uit van een groep Italiaanse kunstenaars die aan het einde van de jaren zestig onder de noemer Arte Povera (‘arme kunst’) werkte. Kenmerkend voor hun kunst is het gebruik van alledaagse en weinig kostbare materialen, zoals vodden, aarde, takken en houtskool. Arte Povera, wordt wel gezien als een reactie op de Amerikaanse ontwikkelingen in de kunst van die tijd, met name het abstract expressionisme. Penone is daarbij de enige van deze groep in wiens werk de natuur het belangrijkste motief is.

Die natuur is voor hem, behalve onderwerp, tegelijk ook materiaal. In zijn sculpturen en installaties verwerkt hij boomstammen, bladeren, marmer en leer. Zo werd hij de schepper van een poëtisch oeuvre, dat een innige verbondenheid van mens en natuur aantoont.
Misschien is Penone wel het meest bekend door zijn Alberi (boom-sculpturen), ontstaan uit dikke stammen die hij jaarring na jaarring afpelt om de kern bloot te leggen: het kleine boompje waarmee het groeien ooit is begonnen en dat nog in de stam besloten ligt.
Penone’s verwijzingen naar de natuur gaan vrijwel altijd gepaard met verwijzingen naar het menselijk lichaam. Voortdurend probeert hij een lichamelijk, sensueel en poëtisch contact tussen de twee te verbeelden. Zo suggereert hij een verwantschap tussen zijn vingers en de takken van een boom of neemt hij zijn vingerafdruk als het vertrekpunt van concentrische, onregelmatige lijntekeningen die wel iets op jaarringen van bomen lijken. Zowel in zijn beeldend werk als in zijn tekeningen, zoekt hij op die manier de essentie van het leven.

Ook Piet Oudolf, ontwerper van de prachtige plantentuin rond Museum Voorlinden en bekend van zijn ontwerpen voor de Highline in New York City en het Millennium Park in Chicago, is geïnteresseerd in de cyclus van het leven in de natuur. In hoe planten groeien, verouderen en veranderen. Zijn werk, waarin de seizoenen elkaar opvolgen, vormt een mooie inbedding voor het werk van Penone, die ook zelf tuinen ontwierp en daarover zegt: "Een tuin leeft van licht, van kleuren, van stenen, van planten. De aanwezigheid van mensen doorsnijdt hem, bewoont hem op een aarzelende en vluchtige manier, voegt aan het leven van die plek de lichte loop van zijn bestaan toe.”

Programma: We reizen per bus naar het strand bij Wassenaar om daar te starten met koffie. Bij goed weer maken we een strandwandeling. Daarna museum Voorlinden in Wassenaar om daar te lunchen in de bibliotheekzaal, om vervolgens de aan de natuur opgedragen kunst van Penone en de tuinen van Oudolf te bezoeken.

Bij deze excursie zijn inbegrepen:
- busvervoer van Utrecht naar museum Voorlinden Wassenaar en vice versa
- koffie met gebak op een locatie bij het strand. Bij mooi weer gelegenheid tot het maken van een strandwandeling;
- inleiding en brochure over Penone en Oudolf door kunsthistoricus Everdien Hoek;
- entreekaart voor het museum en zijn tuinen;
- koffie met gebak en een geheel verzorgde lunch, zonder bijkomende kosten;

Kosten en voorwaarden
De kosten voor dag bedragen € 145,-. De excursie kan doorgaan bij inschrijving van minimaal 15 personen.

Datum en tijdschema
Woensdag 19 oktober 2022
Vertrek van de bus van de internationale bushalte (bij het NH-hotel) van station Utrecht Centraal om 10.00 uur. We verwachten om 18.00 uur daar weer terug te zijn.

Begeleiding: Everdien Hoek, kunsthistoricus.


Bron: Museum Voorlinden, Wassenaar
Plaats en datum
Vertrek: Utrecht CS (halte bij NH-Hotel) woensdag 19 oktober 2022 om 10.00 uur, terugkomst rond 18.00 uur
Docent
Prijs
€ 145, - , inclusief brochure over Penone, entreegeld museum, koffie en lunch