Helikon

Museum Bonnefanten en meer Maastricht
excursie naar de meest zuidelijke stad

Deze zaterdag gaan we op verkenning in Maastricht. We treffen elkaar op station Maastricht om 11.30 uur in de centrale hal. Vanaf het fraaie stationsgebouw lopen we via de Koepelkerk naar het Bonnefantenmuseum aan de Maas. Dit museum heeft een unieke collectie beeldhouwwerken: de collectie Neutelings.Willem Neutelings legde zich toe op het verzamelen van Europese middeleeuwse sculpturen en kunstnijverheid. Zijn legaat heeft nu een plek gekregen in een eigen schatkamer in het museum. Ook is er een fraaie collectie Italiaanse schilderijen die de oorsprong van de paneelschilderkunst laat zien; uit de periode 1300-1600, afkomstig uit Siena, Florence en Venetië.
Bijzonder zijn ook de werken van Coecke van Aelst, Bruegel de Jonge, Rubens en De Hondecoeter. Het museum beheert inmiddels ook een omvangrijke collectie hedendaagse kunst. Belangrijke deelcollecties daarbinnen zijn te relateren aan conceptuele kunst, Minimal Art en Arte Povera. Lisette Le Blanc licht ze toe.
Na dit bezoek maken we een wandeling naar Centre Céramique, richting centrum. Hier zijn de gemeentelijke collecties aardewerk te zien: van Sphinx tot Regout. We lopen langs de Servaaskerk op het Vrijthof naar de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopneming. Lunchen is mogelijk in het museumcafé Ipanema aan de Maas. Voor wie wil sluiten we rond 16.30 uur de dag af op z’n Limburgs: met een borrel.


Bonnefantenmuseum Maastricht met op de voorgrond de Maas (bron: Bonnefantenmuseum)
Plaats en datum
Start: station Maastricht CS, zaterdag 28 september 2019, 11.30 - 17.00 uur
Prijs
€ 40, inclusief borrel, exclusief lunch en entree museum (gratis met Museumjaarkaart)