Helikon

Excursie middeleeuwse engelen: een privé-tentoonstelling

Een excursie naar Meermanno | Huis van het boek in Den Haag, waar een selecte groep deelnemers het Helikon thema Engelen in middeleeuwse handschriften kan aanschouwen. Uit de unieke collectie van het oudste boekenmuseum ter wereld is een keuze gemaakt rond het thema ‘engelen in de kleurrijke miniaturen’. U kunt deze kostbare miniaturen op donderdagmiddag 7 juli van zeer dichtbij bewonderen.

Als boodschappers van God en beschermers van de gelovigen waren engelen in de christelijke traditie van grote betekenis. Ze zijn alom aanwezig in het Oude en Nieuwe Testament en spelen een belangrijke rol in de middeleeuwse beeldcultuur. In verluchte bijbels, maar ook in persoonlijke gebedenboeken, zijn engelen zowel als hoofdrolspeler als in de decoratieve randversiering weergegeven. In deze mini-tentoonstelling komt een heel scala aan bod, goede en slechte engelen, maar ook is er aandacht voor de verschillende soorten, zoals serafijnen en cherubijnen en natuurlijk de aartsengelen. Aan de hand van een aantal thema’s worden uitvoering en stijl vergeleken.

De samenstelling en begeleiding is in handen van onze docent Thea Willemsen die dit soort excursies al jarenlang met veel zorg voor Helikon uitvoert. Meermanno | Huis van het boek is vanaf Station Den Haag Centraal te voet te bereiken.


Engelen en duivels, 10 A 12 f. 19r, collectie Huis van het boek, Den Haag
Plaats en datum
donderdag 7 juli 2022, 13.15 - 15.15 uur, Meermanno | Huis van het boek, Prinsessegracht 30, Den Haag
Prijs
excursie € 35,- exclusief entree museum, gratis met Museumkaart.