Helikon

En toen was er licht...
excursie naar een Haagse privé-tentoonstelling

In het Mermanno Museum wordt op vrijdag 3 april een privé-opstelling getoond van middeleeuwse verluchte handschriften, een collectie documenten met getekende illustraties. Deze werden in de veertiende en vijftiende eeuw vervaardigd voor de gefortuneerde elite uit Vlaanderen, Frankrijk en de Noordelijke Nederlanden. Ze zijn geselecteerd door Thea Willemsen en worden in Den Haag opengelegd op bladzijden waarop het scheppingsverhaal wordt uitgebeeld. Bezoekers kunnen ze van dichtbij onder de loep nemen. Letterlijk, want alles is zo klein en gedetailleerd dat een vergrootglas op zijn plaats is.
Het thema van het scheppingsverhaal heeft kunstenaars door de eeuwen heen geïnspireerd. Ze konden er volop hun fantasie op botvieren. De expositie laat zien hoe miniatuurschilders deze eerste woorden uit de Bijbel interpreteerden en visueel maakten voor hun opdrachtgevers. Ten behoeve van de bezoeker wordt tijdens de bezichtiging uitleg gegeven over tal van kunsthistorische aspecten. Zoals: wat vertelt een afbeelding over de ontstaanstijd? Welke gegevens kunnen worden afgeleid aan de keuze van onderwerpen? Wat zeggen de illustraties over de opdrachtgever? Welke stilistische verschillen vallen in het oog?
Ook zal schriftelijke informatie over de getoonde boeken worden uitgereikt, zodat alles in een later stadium nog eens kan worden herbeleefd. Deze privé-opstelling dient bij voorkeur na lezing nr. 50 plaats te vinden.


Een van de vele handschriften in het Meermanno Museum, Den Haag
Plaats en datum
Museum Meermanno, Den Haag, vrijdag 3 april 2020, 14.00 - 16.00 uur (max. 15 deelnemers kunnen worden toegelaten)
Prijs
excursie € 40 exclusief entree museum (gratis met Museumkaart)