Helikon

Dagje Dürer - Volgeboekt
excursie naar de tentoonstelling Dürer was hier - Een reis wordt legende in Aken

*** Deze excursie is inmiddels volgeboekt ***

We zijn bijzonder blij dat we u deze excursie kunnen aanbieden: een geheel verzorgde dagtrip met de bus vanaf Utrecht CS naar het Suermondt-Ludwig Museum in Aken, en weer terug.

Thea Willemsen, kunsthistoricus bij Helikon zal deze reis begeleiden. Zij verdiepte zich in de reis van 1520 en 1521 die Dürer vanuit zijn geboorteplaats Neurenberg ondernam naar Aken en de Nederlanden. Het is uitzonderlijk dat zijn reisverslag is overgeleverd. Dit historisch belangrijke document geeft ons informatie over zijn ontmoetingen en werkzaamheden. Het verslag ervan is beknopt, maar alle uitgaven worden minutieus genoteerd.
Ook de nodige ontmoetingen zijn opgetekend, waaruit blijkt dat hij met eerbied werd ontvangen en gefêteerd. Zijn roem was wijdverbreid, niet in de laatste plaats door zijn gravures en etsen. Ze werden zijn specialiteit en voorzien van zijn kenmerkende signatuur, waren het gewilde verzamelobjecten die hij verkocht en weggaf. Tijdens de reis was hij ook actief als kunstenaar, hij maakte rond de 100 werken, voornamelijk tekeningen.
Een keur van deze werken zijn voor de tentoonstelling bijeengebracht en geven een visuele onderbouwing van zijn belevenissen. Zo blijkt dat interessante ontmoetingen een vervolg krijgen in de vorm van een portret. Een voorbeeld is de tekening van de op jonge leeftijd overleden schilder Lucas van Leyden die speciaal voor hem naar Antwerpen kwam. Van Dürers uitstapje naar Zeeland getuigt een levendig verslag van een losgeslagen boot maar ook een prachtige tekening van een walrus. Dit dier zou hij daar hebben gezien en volgens zijn opgave was het langer dan acht meter!

Thea Willemsen geeft tijdens de Helikon-busreis een inleiding op de tentoonstelling en heeft voor de deelnemers een samenvatting van haar verhaal gemaakt.
We reizen met een comfortabele bus naar Aken en bij aankomst staat er een lunch op ons te wachten.
De toegang tot het Suermondt-Ludwig Museum en een rondleiding (in twee groepen) van één uur door de gidsen van het museum zijn inbegrepen.
Na afloop van de rondleiding is er tijd de mooiste werken op eigen gelegenheid nogmaals te bekijken of in het nabije centrum van Aken rond te wandelen. Gedurende de dag hoeft u geen kosten te maken, op de heenen terugreis wordt gezorgd voor koffie en thee. Albrecht Dürer, hoofd van een walrus, pentekening uit 1521,
British Museum, Londen
Plaats en datum
Vertrek op donderdag 14 oktober 2021 vanuit Utrecht C.S om 8.45 uur, terug in Utrecht rond 18.15 uur.
Prijs
dagtrip inclusief koffie, thee, lunch, entreegeld en informatiemap: € 125,-.
Minimaal 12, maximaal 20 deelnemers.
Na aanmelding ontvangt u een programma met tijdschema en praktische informatie.